De impact van een foto.

“Dag meneer, kent u mij misschien nog?” Voor mij staat een jonge kerel van ik schat rond de 20 jaar en stelt zich ook beleefd aan mij voor. Ik moet even graven in mijn geheugen, maar het schiet mij niet direct te binnen waar ik deze jonge knap van zou moeten herkennen. Eerlijk vertel ik hem dan ook dat ik het zo een, twee, drie niet weet. Er wordt mij verteld dat het misschien wel logisch is dat ik het niet weet, want het is ondertussen alweer 12 jaar geleden dat we elkaar voor de eerste keer ontmoet hebben. En terwijl ondertussen zijn moeder zich bij ons gesprek voegt en zich aan mij voorstelt, ben ik al met een rekensom bezig. In gedachte ga ik 12 jaar terug, dus 2012 en ik schat de jonge kerel die voor mij staat op een leeftijd van 20-22 jaar, dus moest het toen nog een kind zijn geweest. Ik word nu wel nieuwsgierig, want blijkbaar herkent hij mij wel maar ik heb nog steeds geen idee wie er voor mij staat. Er wordt vriendelijk gelachen, er is een ontspannen sfeer maar ik weet nog steeds weinig van de mensen waar ik mee praat, terwijl zij wel weten wie ik ben.  “Heeft het iets met de Paralympische spelen te maken, aangezien je nu ook op de Paralympische spelen in Parijs bent?” vraag ik hem. “Dat kan je wel zeggen, ja.” Is zijn antwoord en na wat doorvragen heeft het vooral te maken met de Paralympische spelen van Londen 2012 en de voorbereidingen hiervan. “Wij woonde toen in Spijkenisse.” Verteld  de moeder spontaan en er begint een lichtje te branden. “Heeft het iets te maken met het USA dames zitvolleybal team die in Spijkenisse hun laatste trainingskamp hebben gehad wat door mijn stichting werd georganiseerd?” En na 3 minuten ben ik er uit. De jonge kerel die voor mij staat, was een van de kinderen die op een basisschool zat, en waarvoor we toen samen met het Amerikaanse team demonstraties en wat presentaties hebben gegeven in de klas en sporthal. “Wat leuk dat je hier nu bent.” zeg ik, en de jonge begint te vertellen dat hij momenteel een opleiding sport business en sport management volgt in Rotterdam.

Dan zegt de moeder iets opmerkelijks. “Je bent al jaren zijn held!”.  Oke, nu wordt het een beetje ongemakkelijk voor me, en ik vraag met een glimlach of ze wel de juiste persoon voor zich hebben staan. Er wordt mij verteld dat er in het gezin nog een zusje is, en die heeft een lichamelijke beperking en waardoor er bij de jonge knap toentertijd veel onrust over was. Alle aandacht in het gezin ging namelijk naar het zusje voor onderzoeken en medische ingrepen en hierdoor kwam de jonge knap op een belangrijke leeftijd aandacht te kort en werd, zoals de moeder het omschrijft, een lastig ventje. De moeder vertelde verder dat er toen plotseling nog meer druk op het gezin kwam, en dat het een lastige periode werd waar ook school en deskundige hulp bij betrokken waren. “En toen kwam jij in de klas, en ging iets vertellen over sporten voor mensen met een lichamelijke beperking en liet ons foto’s en filmpjes zien.” zegt de jongen, terwijl die het gesprek overneemt van de moeder. “En ik weet nog goed dat jij ons een foto liet zien en vroeg wat er mis was, en iedereen antwoordde het zelfde, ook ik. En toen gaf jij plotseling een ander antwoord dan wat iedereen dacht en ook de juffrouw van onze klas was verbaasd. Jij zei namelijk dat je niet naar de beperking moest kijken, maar naar de mogelijkheden. En toen ging ik ook anders naar mijn zusje kijken, en sindsdien is ze mijn beste vriendin.” De jongen verteld verder dat toen hij ook nog eens mee mocht doen met het Amerikaanse team bij het zitvolleybal in de sporthal dat hij zo blij was, dat hij sindsdien alles is gaan volgen van het aangepast sporten in Nederland. De jongen straalt als hij het verhaal verteld, en ik wijs de moeder daarop, die een beetje emotioneel wordt.

Ik haal ondertussen mijn mobieltje tevoorschijn en blader door mijn foto’s en als ik bij de juiste foto komt die ik zocht, vraag ik de jongen “Was het deze foto?”.  “Ja, die was het!” Zeg de jongen erg enthousiast. En mijn mobiel wordt plotseling uit mijn handen gerukt en de jongen loopt naar een groepje jongens die ook in het TeamNL Huis aanwezig zijn. De foto wordt getoond, er wordt gelachen en gelukkig krijg ik mijn mobieltje weer terug. “Ik sprak een tijdje terug over deze foto in de klas en nu kon ik hem laten zien. Mooie foto en een sterk verhaal.”

We praten wat verder en de jongen zegt dan iets wat mij aansprak. “Door u ben ik de sportopleiding gaan doen en hoop ik over een tijdje werk te vinden in het aangepast sporten.”  Altijd leuk om te horen dat je iemand hebt weten te inspireren met je verhaal en ervaringen.  

Of met deze bijzondere foto.

De jongen weet mij ook te vertellen dat ik in Hong Kong ben geweest want hij kwam op het internet een filmpje tegen over Goalball en daar herkende hij mij in. Ik legde de jongen uit dat ik sinds 2015 minder activiteiten doe in opleidingen, maar dat ik zo nu en dan nog wel eens iemand help. Zo ook in Hong Kong 2019. Er zijn wel plannen om een nieuwe stichting te starten, dus ik beloof de jongen dat ik hem op de hoogte zal houden als dit allemaal definitief is. “Dat zou fantastisch zijn! Kan ik nog meer van u leren.” Zegt de jongen wederom enthousiast.” Ik glimlach om het blozen te verbergen. De jongen gaat weer naar zijn vrienden toe en ik blijf met de moeder in gesprek.

“Maar wat doet u dan hier, als uw zoon met een aantal studenten van de sportopleiding hier is?” vraag ik aan de moeder. De moeder geeft aan dat ze door haar zoon en dochter ook geïnteresseerd is geraakt in het aangepast sporten en dat ze met haar dochter hier is, om verschillende sporten te kijken. “Het is nu zo dichtbij, dus wilde we er naar toe.”  Er volgt een verhaal dat ze bezig is om te kijken of ze in hun omgeving een sportclub kunnen starten waar mensen met een lichamelijke beperking terecht kunnen. Er zijn al gesprekken geweest met de gemeente en ook met andere instanties en die zijn vooralsnog positief. Ik spreek mijn waardering uit en geef aan dat mocht ze vragen hebben ik altijd naar haar wil luisteren en indien nodig van advies kan voorzien.

Voordat ik weg ga uit het TeamNL Huis, loop ik naar het groepje jongens en vraag aan de bewuste jongen of hij de bewuste foto misschien wilt hebben. Via airdrop is hij binnen een minuut in het bezit van de foto en zo te zien hier erg blij mee. “Kan je deze nu gebruiken bij je eigen presentaties.”, en geef hem nog gauw een knipoog.

“Bedankt en zoals mijn moeder al zei, u bent mijn held!”. Dat is nog eens leuk en ook nieuw om te horen bij een afscheid.

In de trein terug naar mijn appartement denk ik nog eventjes terug aan het gesprek. Door mij geen lastig ventje meer zijn, alles volgen van aangepast sporten, een sportopleiding doen, een moeder die bezig is om een clubje op te richten voor het aangepast sporten in de eigen omgeving, en held worden genoemd. Dat is even wennen. En dat allemaal door iets wat 12 jaar geleden gebeurd is, wat niet lang duurde en wat ik eigenlijk alweer vergeten was. Bijzonder om de afgelopen jaren zoveel impact te hebben op iets of iemand wat je eigenlijk helemaal niet wist. En dat met een creatieve foto en een prikkelend verhaaltje.

Ik ben vandaag verrast dat door mijn bereidheid om andere mensen te helpen en te motiveren die met een lichamelijke beperkingen worstelen, er bewondering is voor mijn werkzaamheden, uitgevoerde activiteiten en specifieke aandacht en ik gezien word als een held.

Dat ik hierbij onbaatzuchtig en met een zogenaamde zelfopoffering een bijdragen heb kunnen geven aan het zitvolleybal, is hier dan ook de reden van. En dat allemaal op amateuristisch basis. Wat zal er gebeuren als het professioneel zal worden aangepakt? Toch maar eens serieus over na gaan denken als het kleine beetje wat ik nu gedaan heb, al zo veel impact weet te realiseren.

En voor de duidelijkheid, mij aanspreken als held is echt niet nodig.