Jij? Een Olympische fakkel drager?

Neem je moeder in de maling! Jij bent echt geen Olympische fakkeldrager geweest. 

Hieronder is meer informatie te vinden over de verbinding die John heeft met het Olympisch vuur.

 

INTRO

Wie Olympische spelen zegt, zegt ook Olympisch vuur. In de oudheid werd er al voor oppergod Zeus een vuur gemaakt en bij de Moderne Olympische spelen zagen we bij de Olympische spelen van Amsterdam in 1928, voor het eerst dat die traditie in ere werd hersteld. De geschiedenis laat echter zien dat er tijdens de Olympische spelen in de oudheid, helemaal geen spraken was van Olympisch vuur of een Olympische fakkel tocht. 

Tijdens de Olympische spelen van 1912 in Stockholm, stonden er wel vuurkorven in het Olympisch stadion, en in 1919 toen het IOC 25 jaar bestond was er wel een fakkel tocht in Lausanne, maar dit had geen directe betrokkenheid met de Olympische spelen in de oudheid. Tijdens de sluitingsceremonie op de Olympische spelen van 1924 in Parijs, sprak IOC voorzitter Pierre de Coubertin wel over een Olympische fakkel. Het geen werd opgepakt door de stadionarchitect Jan Wils die bij het bouwen van het Olympisch Stadion in Amsterdam special een korf liet bouwen op de marathon toren. Vanaf toen was het branden van het Olympisch vuur tijdens de Olympische spelen een feit.

Vanaf de spelen van 1936 in Berlijn, kwam de eerste fakkel tocht vanuit Olympia in Griekenland naar het Olympisch stadion in Duitsland, en sindsdien zijn de fakkel tocht en het Olympisch vuur een vast onderdeel van de Olympische spelen geworden.

De Olympische vlam zou symbool moeten staan voor de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen met elkaar.

Als Olympische speler liefhebber is het bezoeken van het Olympische vuur dan ook een traditie voor mij geworden. Het Olympisch vuur zien branden in Barcelona, Sydney, Salt Lake City, Athene, Turijn, Beijing, Vancouver en Londen was dan ook bijzonder en heel veel mensen over de gehele wereld weten dit.

Maar ik wilde meer. Ik wilde ook wel eens zien hoe het Olympisch vuur traditioneel aangemaakt werd in Olympia Griekenland en dus vloog ik in Maart 2004 naar Athene om daarbij aanwezig te kunnen zijn.

Ik zag op 25 Maart 2004 met slechts een kleine groep toeschouwers, hoe de belangrijke bestuurders van het organisatie committee en van het Internationaal Olympisch Committee (IOC) aanwezig waren bij deze ceremonie. Het was de griekse sporter Nikolaos Kaklamanakis die met een (dans) ceremonie het Olympisch vuur in ontvangst nam van de priesters in Olympia, nadat het was ontstoken op de berg van Zeus. Dat was ook de allereerste keer dat de Olympische fakkel zichtbaar was en ik kon toen nog niet weten dat ik 3 maanden later zelf een van de Olympische fakkel dragers zou gaan zijn. 

Fakkeldrager

Op 23 Juni 2004 zou het Olympische vuur naar Amsterdam komen. Amsterdam? Jazeker! Omdat deze keer de Olympische spelen weer in Griekenland werden gehouden, was er een plan bedacht om de fakkeltocht wat uitgebreider en dus langer te maken dan wat normaal gesproken in het land waar de Olympische spelen worden gehouden het geval was. Er werd een wereldwijde Olympische fakkeltocht georganiseerd waarbij alle voormalige Olympische steden en toekomstige Olympische steden bezocht zouden worden, alsmede wereldwijd belangrijke steden, zoals New York(kantoor VN) en Brussel (kantoor Europese Unie). Omdat Amsterdam in 1928 de Olympische spelen had georganiseerd, stond ook Amsterdam op het lijstje om te bezoeken. Er zouden in totaal 130 Nederlandse fakkeldragers de tocht van het Stadion De Arena naar het Olympisch stadion in Amsterdam gaan afleggen. Er werden voornamelijk veel oud sporters gevraagd om dit te mogen gaan doen, maar ook was er de mogelijkheid van Olympische partners om iemand af te vaardigen. De wereldwijde sponsors Coca Cola (voor het eerst Olympisch partner in 1928 in Amsterdam) en Samsung gaven ook de mogelijkheid aan een aantal mensen in verschillende landen, om uitgeloot te worden en dus Olympische fakkeldrager te kunnen zijn.

JOHN ALS OLYMPISCHE FAKKELDRAGER

Toen het aanmelden in Nederland begon waren er na een aantal uur al duizenden en duizenden aanmeldingen binnen gekomen, dat het zelfs een nieuws item was op de radio en televisie. Verschillende vrienden en familie zeiden dat ze zich hadden aangemeld om de kans voor mij wat te vergroten, maar met 46.000 aanmeldingen in zeer korte tijd, is minder dan 0,00003% niet heel kansrijk.

"Winnaars zoeken oplossingen, verliezers zoeken excuses."

Hoe het mij dan wel gelukt is om toch gekozen te worden als 1 van de 130 fakkeldragers in Nederland, vertel ik nog regelmatig bij gastlessen op universiteiten bij sportbusiness en sportmanagement opleidingen. 

Iets met een plan bedenken, anders dan anders, creatief zijn en durven. Tijdens een van de laatste keren dat ik dit in een presentatie vertelde, kreeg ik er zelfs nog applaus voor. 

Het Olympisch vuur in Amsterdam

Vanuit Brussel arriveerde de Olympische vlam op 23 juni 2024 op Schiphol. De datum 23 Juni is trouwens ook de datum in 1894 waarop het Internationaal Olympisch Committee in Parijs werd gestart, waardoor 23 Juni ook in verschillende landen tegenwoordig gezien wordt als Olympic Day. Het was in 2004, het Nederlands IOC lid Anton Geesink die de vlam uit het vliegtuig haalde en deze werd naar de Amsterdam Arena gebracht, waar de start zou plaats vinden van de Nederlandse Fakkeltocht. De eerste loper was oud sportster Yvonne van Gennip die in 1988 in Calgary bij het schaatsen  verschillende Olympische medailles wist te winnen. In totaal zou het Olympisch vuur door 130 fakkeldragers worden vervoerd over een afstand van 47.990 meter naar het Olympisch stadion. Daar was het de laatste fakkeldrager Inge de Bruijn,  toen vooral bekend om haar zwemprestaties in Sydney op de vorige Olympische spelen, die samen met toen nog kroonprins Willem Alexander in het stadion het Olympisch vuur ontstaken in de marathontoren. Na al die jaren was het Olympisch vuur dan weer voor eventjes terug in het Olympisch stadion. 

Ik was ingedeeld als loper nummer 4 en dichtbij het stadion Arena heb ik over een afstand van 380 meter dan ook met trots de Olympische fakkel mogen dragen. Verrassend veel vrienden, familie en zakenlui stonden hier langs de kant om mijn mooiste glimlach ooit te kunnen zien. Het is iets waar ik nog steeds met heel veel trots en plezier aan terug denkt. En doordat ik in 2004 een Olympische fakkeldrager werd, kan ik ook vermelden dat ik sindsdien op een officiele postzegel staat vermeld, uitgegeven door de postNL. Die brachten namelijk een speciale postzegel uit met alle namen van de fakkeldragers. Als je heel goed kijkt, en weet waar je moet zoeken, dan kan je ook mijn naam vinden op deze speciale postzegel. Altijd goed voor een leuke pubquiz vraag tegenwoordig.

"Wie van de aanwezigen hier, staat er op een officiele Nederlandse postzegel?" 

 

De combinatie John Bestebroer en het Olympisch vuur is er dan ook een die soms wel eens uitleg nodig heeft. Telkens als ik op een Olympische spelen aanwezig ben geweest, is het een traditie dat er ook een foto gemaakt wordt van mij met het Olympisch vuur. Lijkt me logisch als je bovenstaande informatie nu weet.

Nog een reden om uit te kijken naar de Olympische spelen van Parijs 2024